събота, 21 май 2011 г.

Отказването на цигарите

Отказването на цигарите

Ангел Кафазов е написал чудесна статия, като отговор на Първите стъпки – спираме цигарите!, струва си да я прочетете.
В нея той засяга темите за социалната среда на пушачи и непушачи, ефектът от пушенето и усещането в пушача и най-ценното – споделя своя опит. Ангел смята, че проблемът е изцяло психологически, а физическата зависимост е 5% от проблема свързан с отказването на цигарите. Аз съм съгласен с тази тези в повечето случаи, макар че имам наблюдения върху пушачи със 40 годишен стаж и там определено не е така…
Въпреки това напълно подкрепям тезата, че човек със силна воля и мотивация може да се справи с проблема, а без тези качества каузата е просто обречена.
Освен всичко това Ангел споделя, че много му е помогнала книгата на Алън Кар – Аз не пуша вече!
Алън Кар - Аз не пуша вече!
Книгата е световен бестселър издадена в над 6 милиона копия. Тя е помогнала на много хора да откажат цигарите и съдържа следните основни нагласи:
• Методът е уникален
• Никаква шокова терапия
• Преодоляване на психическата зависимост от цигарите без прекратяване на пушенето
• Отказът от пушенето не означава да направиш жертва
• Да си непушач е прекрасно

Интересен е и животът на Алън Кар

Алън Кар - Аз не пуша вече!
Алън Кар успява да откаже цигарите след 31 години активно пушене, като е имало периоди, през които е стигал до 5 кутии на ден!
Кар споделя, противно на възприемането, че пушачите не изпитват удоволствие от пушенето на цигара: пушенето само облекчава симптомите от абстиненцията на предишната цигара, като самия процес създава повече абстиненция след привършването си. По този начин пристрастяването към наркотика се продължава само по себе си. Кар твърди, че успокоението, което пушачите усещат когато пушат е чувство, което непушачите усещат постоянно!

Замислете се много добре над последното изречение!

Всеки път, когато пушачите палят цигара, те се опитват да постигнат състоянието, което непушачите усещат постоянно, ежедневно и непрестанно през целия си живот. Кар смята, че пушенето не води до толкова силно пристрастяване, колкото се смята. Симптомите на абстиненция се създават от съмнения и страх, които възникват в съзнанието на пушача и в следствие на това спирането на цигарите не би трябвало да е толкова драматично, колкото се смята, ако това усещане на съмнение и страх може да бъде премахнато успешно.

Практиката на Алън Кар

В клиниката Алън Кар на пушачите им е позволено да пушат докато успеят да развият усещането и съзнанието на непушач и едва тогава да изпушат последната цигара. Друга причина, поради която им е разрешено да пушат, е това, че Алън Кар смята, че е по-трудно да се убеди един пушач да откаже цигарите, докато напълно не разбере механизъма на никотиновия капан. Това се случва поради факта, че тяхното внимание е силно намалено и те смятат, че спирането на цигарите е силно драматичен и труден процес, и че те са зависими от никотина. Друг метод, който Алън Кар използва в своята терапия е това, че той не разчита на волята на индивида при отказа от цигари.
Причината е, че човек не се нуждае от воля да прави нещо, за което няма желание. Тази нагласа в комбинация с разбирането за слабата значимост на симптомите от абстиненцията може да освободи пушача от тежкото бреме и той да откаже цигарите. Пушачите, които използват силата на волята си за да спрат цигарите и не осъзнават тези факти позволяват на психическата зависимост и абстиненция да предизвиква в тях неприятни усещания и симптоми, което рязко увеличава шанса да се върнат обратно към порока.
Алън Кар твърди, че страхът от отказването е главната причина, поради която мнозина от хората продължават да пушат – това е факт, който споделям напълно, тъй като съм го усещал и по себе си и в разговори с познати пушачи.
За съжаление, миналата година юли месец на 71 годишна възраст лекарите му поставят диагноза рак на белия дроб, а самия Алън прави изявление, в което казва, че му остават най-много 9 месеца живот.

Изключително силни са тези негови думи

Аз че чувствам най-щастливия човек на света, след като изпуших последната си цигара преди 23 години. Все още се чувствам по-същия начин!
Горните съвети се помещават оригинално на spricigarite.com

Няма коментари:

Публикуване на коментар