събота, 21 май 2011 г.

10 стъпки за отказване от тютюнопушенето

Стъпка 1
Определете дата за спиране. Отбележете деня в дневника си. Наденете хомота и понесете последиците. Постепенното намаляване няма да Ви свърши работа.

Стъпка 2
Скъсайте с изкушението. Изхвърлете на боклука цигарите. Скрийте пепелниците.
 
Стъпка 3
Пийте повече вода и други течности. Хапнете парче плод, резенче лимон. Това ще прочисти организма Ви.
 
Стъпка 4
Правете физически упражнения. Щурейте, лудувайте! Опитайте всичко – тичайте по стълбите, играйте гимнастика, плувайте, пързаляйте се с кънки. Колкото повече се занимавате, толкова повече ще Ви се иска да го правите и ще Ви е по-лесно.
 
Стъпка 5
Мислете позитивно . Ако почувствате главоболие или болки в гърлото, това може да означава, че Вашият организъм започва да се възстановява. Оплакванията Ви скоро ще изчезнат.

Стъпка 6
Разбунтувайте се срещу рутината. Някои привични ситуации ще усилят желанието Ви да запушите  - кръчма, бар, дори едно кафе. Установете моментите на най- силно изкушение. Не допускайте да „бъдете хванат”.

Стъпка 7
Една цигара е твърде много. Не си позволявайте „само” една, защото тя ще Ви провали. Не си намирайте оправдание за едно „дръпване”. Ако сте пристрастен към никотина, една цигара ще повлече хиляди.

Стъпка 8
Погрижете се за себе си. Без цигари – с повече пари! Разхождайте се и си създайте удоволствия. Купете си подарък. Позволете си нещо, за което дори не изгаряте от желание.

Стъпка 9
Изстрадайте изкушението да закусите. Ако се безпокоите, че ще напълнеете – яжте плодове, пресни зеленчуци, дъвчете дъвка без захар. Те ще ангажират устата и ръцете Ви, но оставете талията си на мира.

Стъпка 10
Един ден, по някое време...Не мислете за цял живот без цигари. Просто мислете за днес. Вие отказвате да запалите цигара. Вие можете да го направите.
                                                                                          По материали „Европа без тютюнев дим”   

Няма коментари:

Публикуване на коментар